Α.Τ. Αμπελοκήπων: Εργασιακός Μεσαίωνας και τάφος ψυχών νεαρών αστυνομικών.

Σοκάρουν όλα όσα περιέχονται στο κείμενο καταγγελίας και διαμαρτυρίας που απέστειλε  αστυνομικός. Διατηρήσαμε αναλλοίωτο τον τίτλο επιλογής, καθώς σε
τίποτα δεν διαφοροποιείται από το περιεχομενο. Ως εκ τούτου θα αθροίσουμε κι εμεις ως δικές μας τις ρητορικές απορίες που διατυπώνονται στο τέλος και προς τους ίδιους ακριβώς αποδέκτες.

Μέχρι ν'΄ακούσουμε τις απαντήσεις, διαβάστε την καταγγελία του αστυνομικού.

Στο σύνολο σχεδόν των αστυνομικών που υπηρετούν στο Α.Τ.  Αμπελοκήπων η διοίκηση χρωστάει από 20 έως 35 ρεπό. Όταν ένας αστυνομικός υπηρετεί εκεί 3 χρόνια αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ο διοικητής του έχει φάει περίπου 12 ρεπό το χρόνο ή αλλιώς δεν του έδωσε ρεπό για 3 ολόκληρους μήνες κατ’ έτος. Είπα στο σύνολο και παραλίγο να το πιστέψω και εγώ. Φυσικά και δεν χρωστάει σε όλους τόσα ρεπό. Μερικοί κολλητοί του, ίσως και «ρουφιάνοι» του παίρνουν κανονικά το ρεπό τους γιατί προφανώς είναι πιο ίσοι από τους  ίσους. 

Η υπηρεσία ανακοινώνεται καθημερινά μόνο για την επομένη και πολλές φορές στις 5 το απόγευμα. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε στις 9 το βράδυ. Αυτά δεν γίνονταν ούτε τη δεκαετία του 80 και γίνονται σήμερα. Η διαταγή του Αρχηγείου για έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας αποτελεί το πιο καλό ανέκδοτο μεταξύ των αστυνομικών στο τμήμα. 
Χορηγείται ρεπό πολλές φορές  στις 6 ή 7 το απόγευμα (για την αυτή μέρα) αν τύχει και ακυρωθούν τα μέτρα (π.χ φύλαξης κρατουμένου) στα οποία είχε την ατυχία να διατεθεί ο εκάστοτε αστυνομικός.
Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει κατά πολύ τον προβλεπόμενο. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, αστυνομικοί να εργαστούν 56 ώρες σε μία εβδομάδα όταν το όριο είναι 42.

Οι εναλλαγές στην διάθεση σε  υπηρεσία από απόγευμα σε πρωί πλέον δεν ξενίζουν κανένα. Το έχουν συνηθίσει. Η σωστή ή μη χορήγηση αποζημίωσης για τα πενθήμερα σε συνάρτηση με τα ρεπό  ίσως θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 
Κανένας φυσικά δεν τολμάει να διαμαρτυρηθεί γιατί στο τμήμα επικρατεί (ίσως και κατευθυνόμενα) η «απειλή» της παραδειγματικής τιμωρίας του παραπονούμενου.
Όλοι οι εξωτερικοί σκοποί είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται στον Αξιωματικό Υπηρεσίας πριν την ανάληψη της υπηρεσίας τους και με τη λήξη αυτής να ξαναπηγαίνουν στο τμήμα για να παραδώσουν αναφορά πεπραγμένων. Φανταστείτε λοιπόν έναν νέο άνθρωπο-αστυνομικό που δεν έχει δικό μέσο μεταφοράς να πηγαινοέρχεται καθημερινά με το λεωφορείο στη διαδρομή σπίτι - Α.Τ.- σκοπιά - Α.Τ. - σπίτι κουβαλώντας πολλές φορές βιβλίο επιθεωρήσεως, ασύρματο ή και αυτόματο.

Ώρες απασχόλησης ίσως και 10ωρο καθημερινά. 
Αυτή η κατάσταση έχει υποχρεώσει όλους του αστυνομικούς του τμήματος να ψάχνονται για να φύγουν με μετάθεση. Δεκάδες το έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Για αυτούς  που δεν έχουν «μέσον» όμως τι πρόκειται να γίνει;  Θα πεθάνουν δουλεύοντας στο Α.Τ. Αμπελοκήπων ως σύγχρονοι σκλάβοι;

Ερωτήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις:
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενδιαφέρεται για την εφαρμογή του νόμου και τις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς (ή συνθήκες δουλείας) του αστυνομικού προσωπικού; 
Η φυσική ηγεσία (Ταξίαρχος, ΓΑΔΑ, ΑΕΑ) γνωρίζουν τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας σε βάρος νεαρών κυρίως αστυνομικών και αν ναι τι σκοπεύουν να κάνουν για να εφαρμοστεί ο νόμος;
Το ΣΕΦΕΑΑ προτίθεται να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στους αρμοδίους και να βγάλει έστω μία ανακοίνωση διαμαρτυρίας υπερασπιζόμενος τα μέλη του όπως έκανε για όμορο τμήμα ή επειδή τυγχάνουν ομόσταυλοι με το Α.Τ. άρα και τον διοικητή του, «κάνουν γαργάρα» το θέμα;
Η Ε.ΑΣ.Υ.Α. σκοπεύει με τη σειρά της να προβεί σε κάποια ενέργεια διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση που έχουν τα μέλη της ή ίσως επειδή κανένας αστυνομικός του Α.Τ. Αμπελοκήπων δεν είναι μέλος της (πολλοί δεν γράφτηκαν ποτέ και άλλοι διαγράφησαν στην πορεία)  δεν ενδιαφέρεται για το θέμα;
Οι εισαγγελικές αρχές που έχουν λάβει γνώση του θέματος με μηνυτήριες αναφορές έχουν κάνει κάτι;
Φυσικά και δεν περιμένουν οι «σκλάβοι» να γίνει κάτι στο συγκεκριμένο θέμα. Ο διοικητής φαίνεται να απολαμβάνει της πλήρους ασυλίας σε όλα τα επίπεδα. Ίσως και να μη φταίει ο άνθρωπος σε τελική ανάλυση. Πολλές οι υποχρεώσεις (σκοπιές, μέτρα κ.λπ.) λίγο το προσωπικό. Αυτός όμως υπογράφει και είναι υπόλογος.
Σε κάθε περίπτωση, κάποιος πρέπει να βοηθήσει μερικούς δύστυχους αστυνομικούς - στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ελλάδας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν έτη 2015 – προκειμένου αυτοί να εργάζονται ανθρώπινα και να μη τους μεταχειρίζονται κάποιοι σαν δούλους.
bloko.gr 
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.