ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ Σώθηκαν 91 ζωές

Σε πολλά περιστατικά κλήθηκαν να επέμβουν οι ναυαγοσώστες τον Αύγουστο

Ενενήντα ένα περιστατικά διασώσεων από πνιγμούς -σαράντα επτά μόνο μέσα στον Αύγουστο- έγιναν από τους ναυαγοσώστες στις παραλίες του Δήμου Χανίων μέσα στους τρεις μήνες του καλοκαιριού.
Από τους λουομένους που κινδύνευσαν οι τριάντα ήταν Ελληνες και οι εξήντα ένας αλλοδαποί.
Να σημειωθεί ότι η περίοδος ναυαγοσωστικής κάλυψης, που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου, ολοκληρώνεται σε δέκα ημέρες, δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου.
Την ανάγκη επιμήκυνσης της περιόδου ναυαγοσωστικής κάλυψης, για να αποφευχθούν περιστατικά πνιγμών στις παραλίες του Δήμου καθώς αρκετοί επισκέπτες συνεχίζουν τις διακοπές τους και τον Σεπτέμβριο στα Χανιά, επισημαίνει ο ναυαγοσώστης και υπεύθυνος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του Δήμου Παύλος Λυτινάκης.
1Ο κ. Λυτινάκης αποδίδει τον μεγάλο αριθμό διασώσεων από πνιγμούς στην έλλειψη ενημέρωσης καθώς και στην υπερεκτίμηση των κολυμβητικών δυνατοτήτων από τους ίδιους τους λουομένους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 16 διασώσεις έγιναν μέσα στον Ιούνιο, 28 διασώσεις τον Ιούλιο και 47 διασώσεις τον Αύγουστο. Τον Ιούνιο διασώθηκαν από τους ναυαγοσώστες 2 Ελληνες και 14 αλλοδαποί, τον Ιούλιο διασώθηκαν 10 Ελληνες και 18 αλλοδαποί, ενώ τον Αύγουστο διασώθηκαν 18 Ελληνες και 29 αλλοδαποί.
Οπως εξήγησε ο υπεύθυνος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του Δήμου, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν τον Αύγουστο, διότι τον συγκεκριμένο μήνα η θάλασσα ήταν πιο επικίνδυνη λόγω των κυματισμών και των ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά κυρίως της μη συμμόρφωσης στους ναυαγοσωστικούς κανόνες.
Πρόκειται για περιστατικά που συνέβησαν μέσα στο ναυαγοσωστικό ωράριο από τις 10.30 π.μ. έως τις 5.30 το απόγευμα καθώς άγνωστος παραμένει ο αριθμός των περιστατικών που κινδύνευσαν από πνιγμό πριν και κυρίως μετά τη λήξη του ωραρίου των 25 ναυαγοσωστών που επανδρώνουν τους ναυαγοσωστικούς πύργους στις παραλίες του Δήμου.
Πάντως ο κ. Λυτινάκης ανέφερε ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών για πιθανή επιμήκυνση του ναυαγοσωστικού ωραρίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου καθώς οι παραλίες του Δήμου είναι ακόμα γεμάτες από επισκέπτες που βρίσκονται στα Χανιά.
Παράλληλα επεσήμανε ότι χρειάζεται ενημέρωση και από τους ίδιους τους ξενοδόχους, tour operators κ.ά. σχετικά με τους ναυαγοσωστικούς κανόνες που ισχύουν για την κολύμβηση στις παραλίες.
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΑΛΛΑ…
Σχετικά με την ενημέρωση που πρέπει να υπάρχει σε σημεία που παρατηρούνται συχνά επικίνδυνα θαλάσσια ρεύματα ο ίδιος υποστήριξε ότι: «Υπάρχει προφορική ενημέρωση από τους ναυαγοσώστες προς τους λουόμενους όσο διαρκεί το ωράριό τους», τονίζοντας ότι σε περιπτώσεις που τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες για ύπαρξη θαλάσσιων ρευμάτων σε συγκεκριμένες παραλίες, αυτές αφαιρέθηκαν από τους επιχειρηματίες του τουρισμού ή ξενοδόχους!


haniotika-nea.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.