Αυτός θα είναι ο επενος πρωθυπουργός



Τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής ενότητας και εκλογές στις 2 Αυγούστου,... εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, προβλέπει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η νέα κυβέρνηση θα είναι τεχνοκρατική και ως επικρατέστερος υποψήφιος πρωθυπουργός φέρεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία και αν δεν καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ. Μάλιστα, το δημοσίευμα προβλέπει ότι θα σημειωθεί πολιτική αναταραχή, ενώ επισημαίνεται πως ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε περίπτωση που χάσει τη δεδηλωμένη ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός δείχνει να προτιμά ένα δημοψήφισμα», γράφει ο Monde. Στην εφημερίδα έκανε δηλώσεις ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να σχηματιστεί ακόμα και μέσα σε μία ημέρα αρκεί όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η γαλλική εφημερίδα, μάλιστα, παραθέτει το παράδειγμα της μεταβατικής κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου το 2011. Οι εκλογές πάντως θα είναι πολύπλοκη διαδικασία, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να τις προκαλέσει.

«Αυτό θα σημάνει ότι πρέπει να διεξαχθούν -μέσα σε διάστημα 30 ημερών- και μέχρι τότε τη χώρα θα αναλάβει μία κυβέρνηση υπηρεσιακή», αναφέρει ο κ. Αλιβιζάτος.
Και πάλι, συμπληρώνει το δημοσίευμα, οι επικεφαλής των κομμάτων θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία προσωπικότητα για να ανακηρυχθεί πρωθυπουργός.

«Ωστόσο, όπως προσθέτει ο κ. Αλιβιζάτος μία τέτοια κυβέρνηση δε θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες».
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα αναφέρει πως υπάρχει κι η λύση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η οποία περνά από το μυαλό του Έλληνα πρωθυπουργού και της ομάδας του, προκειμένου να συμβουλευτεί το λαό για το τι θα πρέπει να κάνει.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.