Στους δρόμους οι Ολλανδοί για τις συλλογικές συμβάσεις.


Το Bloomberg Αποκαλύπτει - Μυστικές διαπραγματεύσεις Μαξίμου - ΘεσμώνΣυντάκτης:

Γιώργος Τσιάρας

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο… «γερά, Γερούν» Ντάισελμπλουμ, μπορεί να κουνάει το δάχτυλο σε μας τους απείθαρχους Ελληνες, αλλά τις επόμενες ημέρες θα διαπιστώσει εντός έδρας και από πρώτο χέρι τη λαϊκή αγανάκτηση που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του.

Κι αυτό γιατί η ολλανδική «ΓΣΕΕ», η συνομοσπονδία εργατικών ενώσεων FNV, ανακοίνωσε ότι η συλλογική διαπραγμάτευση στην οποία εκπροσωπεί 700.000 εργαζομένους -από αστυνομικούς και πληρώματα ασθενοφόρων μέχρι εργαζομένους στη μεταλλουργία, βιομηχανικούς εργάτες και πάσης φύσεως δημοσίους υπαλλήλους- κατέληξαν σε αδιέξοδο, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τους μισθούς: η προθεσμία που είχε οριστεί για την ολοκλήρωση των συνομιλιών παρήλθε, και τώρα αρχίζουν τα όργανα…

Ηδη στο «μενού» των κινητοποιήσεων της FNV προβλέπονται διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, που θα διαρκέσουν πάνω από έναν μήνα. Θα αρχίσουν αύριο Τρίτη με μεγάλη κινητοποίηση των τραυματιοφορέων και των πληρωμάτων ασθενοφόρων, ενώ θα διευρυνθούν με απεργίες σε διάφορους τομείς τις επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της FNV.

«Φθάσαμε στο όριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι εργοδότες συνεχίζουν να προσέρχονται στο τραπέζι με όλο και χειρότερους όρους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ ο κόσμος χάνει μέρος του μισθού του εδώ και χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της FNV Τον Χερτς.

Στα χαρτιά, η ολλανδική οικονομία μόλις τώρα αρχίζει να παρουσιάζει αναιμική ανάπτυξη, έπειτα από χρόνια στασιμότητας. Ομως οι περισσότεροι Ολλανδοί εργαζόμενοι είδαν τα τελευταία χρόνια τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά λόγω των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση Ρούτε, και τα συνδικάτα τους δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να ανεχθούν περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και καταπάτηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων τους, ιδίως όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις.

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.