Την αγωνία του για την τύχη της πολύτιμης νευροχειρουργικής μονάδας του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας "Π. και Α. Κυριακού" εκφράζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο κορυφαίος διεθνώς Ιταλός καθηγητής Παιδονευροχειρουργικής Κοντζέτσιο Ντι Ρόκκο (Concezio Di Rocco), διευθυντής της φημισμένης Παιδιατρικής Νευροχειρουργικής Κλινικής του Διεθνούς Ινστιτούτου Νευροεπιστημών (ΙΝΙ), η οποία λειτουργεί στο Ανόβερο.
Ο πιο σπουδαίος διεθνώς παιδονευροχειρουργός των ημερών μας απευθύνει ηχηρή έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας της χώρας μας, προκειμένου να μην κλείσει η μονάδα του "Π. και Α. Κυριακού", αλλά, αντιθέτως, να μετεξελιχθεί τώρα σε κανονική και πλήρη παιδονευροχειρουργική κλινική, και πλέκει το εγκώμιο του λαμπρού διευθυντή της μονάδας και μαθητή του ιδίου, Μιχάλη Κουτζόγλου, ο οποίος είναι ο τελευταίος, ηρωικός και κορυφαίος στην χώρα μας παιδονευροχειρουργός της πολύπαθης μονάδας του "Π.  και Α. Κυριακού".
Ο Μιχάλης Κουτζόγλου, όμως, τελεί ήδη υπό παραίτηση, καθώς η μονάδα έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα ο ίδιος να υποχρεώνεται να εφημερεύει... κάθε μέρα, νύχτα - μέρα, με αμέτρητες, κυριολεκτικά, ώρες δύσκολων και πολύ λεπτών χειρουργείων κάθε εβδομάδα!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

* Ποια αισθήματα σας δημιουργεί η είδηση ότι η νευροχειρουργική μονάδα του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας "Π. και Α. Κυριακού" έχει εγκαταλειφθεί σε σημείο να απειλείται με οριστικό κλείσιμο και ο τελευταίος παιδονευροχειρουργός του νοσοκομείου, ο Μιχάλης Κουτζόγλου, να τελεί υπό παραίτηση;
Αν αυτό είναι αλήθεια, θα αισθανόμουν μεγάλη λύπη και αν μου επιτρέπετε, επίσης, μεγάλη απογοήτευση. Μια προσωπική απογοήτευση στο να βλέπω τις προσπάθειες που καταβάλαμε από κοινού με τον Μιχάλη Κουτζόγλου να είναι ανώφελες.
Να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Κουτζόγλου εκπαιδεύτηκε στην ομάδα μου δύο χρόνια στο Ινστιτούτο της Παιδιατρικής Νευροχειρουργικής με αφοσίωση και ενθουσιασμό για τη φροντίδα των παιδιών με νευροχειρουργικές ασθένειες. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους γιατρούς που πέρασαν από το Τμήμα μου, ποτέ δεν έδειξε ενδιαφέρον να παραμείνει στην Ιταλία, γεγονός που θα ήταν δυνατόν -δεδομένου του εξαιρετικού επιπέδου και της άριστης γνώσης της ιταλικής γλώσσας- αλλά πάντα επιθυμούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του, γιατί ανέκαθεν θεωρούσε δική του ευθύνη να δημιουργήσει μια κλινική παιδιατρικής νευροχειρουργικής στην Ελλάδα. Μια κλινική συγκρίσιμη με εκείνη άλλων χωρών που την έχουν ήδη αναπτύξει και έχουν επιδείξει πόσο σημαντική είναι μια άκρως εξειδικευμένη δομή για να εξασφαλίσει στον πληθυσμό των παιδιών τη μέγιστη δυνατότητα επιβίωσης και την καλύτερη ποιότητα ζωής ύστερα από νευροχειρουργική επέμβαση.
Η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη, διότι (η Ελλάδα) είναι χώρα που έχει προσφέρει πολλά στον πολιτισμό μας - και συμβαίνουν μια σειρά από γεγονότα τα, οποία δεν είναι της παρούσης να σχολιαστούν, και την υποχρεώνουν να μην είναι σε θέση να ανταγωνιστεί σε ορισμένους τομείς. Η παιδιατρική νευροχειρουργική είναι ένας από αυτούς τους τομείς λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών. Αυτές οι δομές δεν είναι μόνο απαραίτητες για την παροχή της ιατρικής περίθαλψης, αλλά είναι, επίσης, από κοινωνικο-οικονομική άποψη λιγότερο δαπανηρές συγκριτικά με την ανεπαρκή, παρωχημένη ή και ανύπαρκτη θεραπεία. Πρέπει πράγματι να σκεφτούμε ότι ένα παιδί μη χειρουργημένο με νευροχειρουργικό πρόβλημα, συχνά καταλήγει στον θάνατο, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, επιπρόσθετα ένα παιδί μη ορθώς χειρουργημένο είναι δυνητικά ένα άτομο που θα υποφέρει από χρόνια αναπηρία με φανερό κοινωνικο-οικονομικό και ηθικό αντίκτυπο.

* Με την πλούσια και βαθιά εμπειρία η οποία σας διακρίνει, ποιο μήνυμα θα επιθυμούσατε να απευθύνετε στον Έλληνα υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό;
Θα ήθελα πραγματικά να μπορούσα να απευθύνω ένα μήνυμα... Από τη θέση που κατέχω ως υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Επιτροπών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Νευροχειρουργικών Εταιρειών - της πιο σπουδαίας διεθνής εταιρείας στον νευροχειρουργικό τομέα- και υπεύθυνος πληθώρας επιμορφωτικών προγραμμάτων σε διάφορες χώρες όπως στην Κίνα και Αίγυπτο, θα ήμουν πράγματι ευτυχής να μεταφέρω σε πολιτικά πρόσωπα με τόσο αυξημένη υπευθυνότητα τη σπουδαιότητα της παιδιατρικής νευροχειρουργικής. Είναι μια ειδικότητα που επιμελείται τις δυσπλασίες ανάπτυξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, των όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, δηλαδή τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας στην παιδική ηλικία.
Θα ήθελα επίσης να τους μεταφέρω την απογοήτευση που αισθάνομαι όταν βλέπω ένα κράτος στο οποίο μερικοί αφιερωμένοι γιατροί, έχοντας ξοδέψει τα καλύτερά τους χρόνια για να αποκτήσουν τις εξειδικευμένες ικανότητες και δεξιότητες, όχι μόνο δεν συνεπικουρούνται στο έργο τους, αλλά βρίσκονται στη δεινή θέση -ούτε λίγο ούτε πολύ- να βλέπουν τις λίγες δομές περιορισμένης θεραπείας, που υπάρχουν ακόμα, να καταρρέουν.

* Εάν η νευροχειρουργική κλινική του "Π. και Α. Κυριακού" γίνει απτή πραγματικότητα, θα μπορούσε αυτή η κλινική να βασίζεται στη στήριξή σας και τη συνεργασία σας;
Βεβαίως! Γνωρίζω τον δόκτορα Μιχάλη Κουτζόγλου από όταν χειρουργήσαμε μαζί με επιτυχία μια περίπλοκη συγγενή ανωμαλία δύο Ελληνόπουλων ενωμένων στο κεφάλι (σιαμαίων) και έκτοτε εκτιμώ την ποιότητα της επιστημονικότητας του αλλά και την ανθρωπιά του. Για μένα, θα ήταν μεγάλη ικανοποίηση να μπορέσω να τον δω να αναπτύσσει μια παιδιατρική νευροχειρουργική κλινική υψηλού επιπέδου και θα τον στηρίξω με κάθε τρόπο!
Επιτρέψτε μου μια τελευταία προσωπική σημείωση. Επί του παρόντος διευθύνω την Παιδιατρική Νευροχειρουργική Κλινική του International Neuroscience Institute (INI) στο Ανόβερο - πιθανότατα την καλύτερη νευροχειρουργική δομή της Ευρώπης. Προσκλήθηκα από αυτό το κέντρο, γιατί οι υπεύθυνοί του θεώρησαν αναγκαίο να έχουν μια παγκοσμίου επιπέδου κατάλληλη δομή για ειδικές παιδιατρικές νευροχειρουργικές παθήσεις, παρά το γεγονός ότι στη Γερμανία υπάρχουν προηγμένα παιδονευροχειρουργικά κέντρα. Ως εκ τούτου, μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα θεωρούσα πρέπον και σημαντικό να συνεισφέρω στην ανάπτυξη μιας παιδιατρικής νευροχειρουργικής κλινικής στην Αθήνα.
.avgi.gr