Όλοι αθώοι για τη ληστεία του ΑΤΜ στα Χανιά


Όλοι αθώοι για τη ληστεία του ΑΤΜ στα Χανιά
Αθώους έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου τους 8 Χανιώτες οι οποίοι κατηγορούνταν για τη ληστεία με μπουλντόζα στο Υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στις Καλύβες Αποκορώνου που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2006. Έτσι, επτά χρόνια μετά οι ληστές παραμένουν... άφαντοι.
Η  απόφαση ήταν ομόφωνη-και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση- απαλλάσσοντας
τους κατηγορουμένους από τις 8 κακουργηματικές πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο οδηγήθηκε στη αθώωση των κατηγορουμένων όχι λόγω αμφιβολιών αλλά επειδή κατά την ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ληστεία στο Υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στις Καλύβες Αποκορώνου με λεία 250.000 ευρώ είχε προκαλέσει το πανελλήνιο ενδιαφέρον λόγω του "κινηματογραφικού" τρόπου που είχε διαπραχθεί, ενώ η Αστυνομία είχε συγκεντρώσει πλήθος στοιχείων από εξετάσεις DNA, βαλλιστικές εξετάσεις, έλεγχο τηλεφωνικών κλήσεων κ.λπ..
Από την πρώτη στιγμή οι 7 από τους κατηγορουμένους είχαν αρνηθεί οποιανδήποτε εμπλοκή ή ανάμειξη στην υπόθεση, ενώ ο βασικός κατηγορούμενος φέρεται να είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη χθεσινή δίκη κανένα από τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας δεν ταυτοποιήθηκε με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ η ομολογία του βασικού κατηγορουμένου, από την ακροαματική διαδικασία, προέκυψε ότι ήταν προϊόν πίεσης από μέρους των διωκτικών αρχών.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου, Σπύρος Λιονάκης, μιλώντας χθες στα "Χ.Ν.", ανέφερε σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου: «Η δικαιοσύνη μίλησε και μίλησε κατά τρόπο σαφή, εμπεριστατωμένο και αιτιολογημένο αποδίδοντας τους κατηγορουμένους στις οικογένειές τους και την κοινωνία λευκούς όπως λευκοί ήταν πάντοτε. Καθόλη τη διάρκεια της ακροαματικής, αποδεικτικής διαδικασίας απεδείχθη το έωλο και παντελώς αβάσιμο των κατηγοριών. Από το πλήθος των ευρημάτων και των πειστηρίων που απεστάλησαν σε ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της ΓΑΔΑ ουδέν στοιχείο ταυτοποιήθηκε με τους κατηγορούμενους. Κατόποπιν τούτου η αθώωση ήταν μονόδρομος».
Ο κ. Λιονάκης σημείωσε ακόμα: «Δεν είναι τυχαίο ότι και η εισαγγελέας της έδρας, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ρεθύμνης, και το Δικαστήριο υπό τον πρόεδρο κ. Ασημακόπουλο, ομόφωνα απάλλαξε τους κατηγορούμενους. Αυτή είναι μια απόφαση η οποία εκτός του ότι απονέμει το δίκαιο, κατά τρόπο που ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας, δίδει και κάποια ηχηρά μηνύματα και μαθήματα προς κάθε ναυτιλλόμενο για το πώς πρέπει να διεξάγεται μια προανάκριση και το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν αποδίδουμε 7 κακουργηματικές πράξεις σε ανθρώπους που επισύρουν ποινή ισοβίου καθείρξεως. Σήμερα, με την απόφαση αυτή δόθηκε ένα τέλος στο δράμα, τον διασυρμό και την στοχοποίηση ανθρώπων αθώων και αποδόθηκαν λευκοί στην κοινωνία και την οικογένειά τους».   
Να σημειώσουμε τέλος ότι το Δικαστήριο καταδίκασε δύο από τους κατηγορουμένους για οπλοκατοχή χωρίς, ωστόσο, αυτό να σχετίζεται με τη ληστεία που είχε σημειωθεί.

XANIΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.